Tekniikan päivät 2017

Otaniemen Tekniikan päivien tapahtuma 29.9.2017 Dipolissa, on täynnä toinen toistaan huikeampia esimerkkejä siitä, miten omaa terveyttään voi seurata nyt ja tulevaisuudessa. Päivällä on tarjolla LUMA-keskuksen järjestämiä koululaisille suunnattuja työpajoja.

 

Työpajoissa innostetaan koululaisia hauskojen aiheiden avulla pohtimaan päivien teemaa. Työpajoissa kaikki pääsevät mukaan toimintaan. Työpajatarjonta on suunnattu alakoulu- ja yläkoululuokille.

Työpajoja järjestetään aamupäivällä 9.00-10.30 ja iltapäivällä 12.30 - 14.00. Yhden työpajan kesto on 30 minuuttia ja se on varattu kerrallaan yhdelle koululuokalle. Päivän aikana ryhmäsi voi osallistua esimerkiksi neljään eri työpajaan.

Työpajat ovat kehitetty ihmisen toiminnan lähtökohdasta. Ihminen ei ole robotti, vaan toimiva orgaaninen kokonaisuus, jota ohjaavat inhimilliset piirteet. Työpajoissa lähestytään ilmiöitä monitieteenalaisesta näkökulmasta. Työpajat tukevat loistavasti Tekniikan päivien muuta näyttelyohjelmaa. 

Lue alla olevat kuvaukset ja ilmoita ryhmäsi mukaan.

 

 

Työpajat

1.Valheenpaljastus

Voiko ajatuksia lukea vai paljastaako kehomme ajatuksemme? Workshopissa tutustutaan valheenpaljastuksen salaisuuksiin ja testataan aitoa valheenpaljastinta. Varaa aika työpajaan.

2. Aistit 

Miten aistit ohjaavat toimintaamme ja keräävätkö aistit kaiken tiedon ympäriltämme? Ihmisellä on viisi aistia ja olemme täysin niiden armoilla. Työpajassa tutustutaan pääasiallisesti kuuloaistin toimintaan. Varaa aika työpajaan.

3. 3D-tulostusmateriaalit ihmisen toiminnassa

3D-tulostaminen kehittyy kovaa vauhtia ja eräs mielenkiintoinen sovellus on ihmiskudoksen tulostus. Työpajassa tutustutaan 3D-tulostukseen ja suunnitellaan oma “tulostettava” ruumiinosa tai elin. Millainen olisi sinun oma 2.0 versio? Varaa aika työpajaan.

4. Viruksen rakenne

Viruksessa perinnöllistä informaatiota sisältävä nukleiinihappomolekyyliä ympäröi proteiinivaippa, kapsidi. Kapsidi voi olla rakenteeltaan joko sauvamainen tai monitahokas, kahdestakymmenestä säännöllisestä kolmiosta muodostuva ikosaedri. Työpajassa pohditaan, mistä ikosaedrirakenne johtuu, ja rakennetaan malli hengitystieinfektioita aiheuttavasta adenoviruksesta. Varaa aika työpajaan.

5. Askelmittari

Miten ihmisten terveyttä mitataan? Työpajassa käydään läpi, miten voidaan tehdä itse mittauslaite oman terveyden tarkasteluun. Käytännön esimerkkinä tehdään askelmittari. Varaa aika työpajaan.

6. Muistimetallit verisuonisssa

Miten verisuonitukkeumia avataan? Miten verisuoni pidetään auki? Tarkastellaan muistimetallia jota käytetään stenttien valmistukseen. Työpajassa tutkimme lämpötilan vaikutusta muistimetalli langan muotoon. Varaa aika työpajaan.

7. Taide ja tiede kohtaavat: missä tunteet tuntuvat?

Koemmeko tunteet kehossamme? Jaammeko tunnekokemukset samankaltaisina? Mitä kehossame tapahtuu kun katsomme esimerkiksi taideteosta? Aiheuttaako se tunteen kehossamme? Nämä kysymykset saavat vastauksen workshopin aikana. Löydä tunnekartta kehostasi. Varaa aika työpajaan.

8. Ihmisen mittaus

Ihmisessä tapahtuu eriskummallisia asioita: sydän sykkii, iho lämmittää ja keuhkoissa pyörii ilmaa. Keho myös liikkuu ja pitää ääntä. Voiko tätä kaikkea jotenkin mitata? Varaa aika työpajaan.

9. Kultaisen leikkauksen etsiminen

Luonnossa ja taiteessa pyöriin maaginen suhdeluku 1:1,618. Sitä pidetään ratkaisuna täydelliseen visuaaliseen harmoniaan. Mitä tämä tarkoittaa ja löytyykö kultainen leikkaus myös ihmisestä? Varaa aika työpajaan.

 

Lisätietoja: Veli-Matti Ikävalko (veli-matti.ikavalko [at] aalto [dot] fi, p. 050-3511103)

 

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 03.07.2017.